“Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.”

-Kierkegaard

Op reis door je leven

Op reis door je leven: het benutten van je levens- of ervaringsverhaal

Levensverhalen zijn verhalen van mensen die terugblikken op hun gehele leven. Het beschrijft vooral je levensloop vanaf je kindertijd tot hoe je verder ontwikkeld hebt tot heden. Het kan gaan over het gezin waarin je opgroeide, over gewoontes en rituelen, je schooltijd, vriendschappen en liefde door de jaren heen, je werk, de relatie met je ouders en ook over ingrijpende gebeurtenissen en hoe je daarmee bent omgegaan. Het kan ook gaan over spijt, trots, blijdschap en weemoed, over verwachtingen en teleurstellingen, opstaan en weer doorgaan. Elk leven heeft zijn eigen unieke verzameling van verhalen. Verhalen die misschien nooit eerder verteld werden en juist de moeite waard zijn om te delen.

In ervaringsverhalen blik je terug op specifieke gebeurtenissen of ervaring in je leven. Dit kan bestaan uit (ingrijpende) gebeurtenissen of kantelervaringen. Soms is er een thema dat als een rode draad telkens weer opduikt of er ontstaat een nieuw inzicht. Het kan waardevol en van betekenis zijn om stil te staan bij een tijd die sporen heeft achtergelaten, zoals je gezin van herkomst, liefde, ziekte, vriendschappen, verlies, trauma, rouw, psychische en lichamelijke aandoeningen. Deze ervaringen kunnen een rijke bron van kennis zijn in je verhaal.

Deze verhalen kunnen op verschillende manieren vorm krijgen: aan de hand van tekst, het hanteren van een metafoor of het inzetten van beeldende vormen, zoals tekeningen, foto’s en film. Of het nu gaat om een levensverhaal of een ervaringsverhaal, beide vormen gaan over het uitwerken van de eigen ervaringen. Je verhaal vertellen en teruglezen helpt je de balans van je leven op te maken, want dit kan helend werken. Je doet nieuwe inzichten op en bepaalde periodes kunnen worden afgesloten of vanuit een ander perspectief worden bekeken. Je herschrijft als het ware jouw verhaal waarbij je kijkt naar wat je in de toekomst wilt doen of wilt afsluiten.

Deze training is voor iedereen die met het eigen levens- of ervaringsverhaal aan de slag wil of dit wil gaan inzetten bij het begeleiden van mensen. We werken met afbeeldingen, voorwerpen, foto’s en herinneringen. We associëren, schrijven teksten, delen verhalen met elkaar en leggen de herinneringen op een beeldende en/of schrijvende manier vast. Hierdoor worden ze zichtbaar en kunnen ze aanleiding geven tot het uitwerken en delen van het levens- of ervaringsverhaal.
De training wordt gegeven bij Edanz: centrum voor ontwikkeling & groei in Groningen. Voor interesse kun je contact met me opnemen.